top of page

Fig. 9: Estructura química de la PTC en dos i tres dimensions.

La feniltiocarbamida o fenilurea (PTC) és una compost orgànic artificial de gust molt amarg, que pot percebre’s amb diferents graus d’amargor o fins i tot no notar-se, depenent dels gens del degustador. La prova de determinar la sensibilitat de la PTC és una de les proves genètiques més utilitzades en humans. [Fig. 9]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


El descobriment de la variació de la percepció del gust amarg, i en concret el de la PTC, el va fer el químic Arthur Fox, quan estava abocant PTC en pols en una ampolla. Una mica d’aquesta es va volatilitzar i un company seu es va queixar que la notava molt amarga. En canvi, Fox no notava res.  Familiars i amics del químic van tastar la substància i alguns la notaven molt amarga, altres només una mica i alguns no notaven res.


Després del seu descobriment, molts genetistes van determinar que hi ha un component heretable que influeix en la manera de percebre el gust de la PTC.


La sensibilitat d’aquesta substància és utilitzada sovint com un exemple d’una simple llei de Mendel de domini heretable. Tot i això, se’n pot variar el grau de degustació. A més, mentre que el gen té un 85% de la influència sobre la percepció del gust, existeixen altres factors que hi afecten, com tenir la boca seca o haver menjat o begut abans de provar el paper de la PTC.


Com s’explica en l’apartat de les bases genètiques de la percepció del gust amarg, l’estudi realitzat pel Monell Chemical Senses Center afirma que hi ha una relació entre aquesta substància i la PROP. És més, segons l’estudi "Bitter Receptor Gene (TAS2R38), 6-n-Propylthiouracil (PROP) Bitterness and Alcohol Intake", existeix una possible relació entre la percepció de l’amargor de la PTC, la PROP i la predisposició al consum de l’alcohol.


Segons una altra recerca realitzada pel departament de psiquiatria de la Universitat de Florida9, les investigacions fetes en el passat sobre la relació entre PTC/PROP i l’alcoholisme havien obtingut resultats erronis. Algunes havien trobat elevades proporcions de no degustadors entre persones amb un historial familiar d’alcoholisme, i d’altres no. L’objectiu de l’estudi de la Universitat de Florida era investigar les relacions entre la percepció de la PTC, els problemes amb l’alcohol i els historials familiars d’alcoholisme.


Un total de 224 estudiants no graduats van participat en l’estudi, dels quals un 75% eren dones, i un 25%, homes. La publicació esmenta que es va trobar suport a la hipòtesi que els homes superdegustadors tindrien menys problemes amb l’alcohol i un historial familiar menys significatiu d’alcoholisme, mentre que les dones aquest fet no es complia, sinó que, fins i tot, les superdegustadores tenien més casos familiars d’alcoholisme i més problemes amb el consum d’alcohol.


De totes maneres, s’explica que el vincle genètic entre la percepció individual dels components amargs de l’alcohol i la percepció de la PTC es troben encara en discussió.


La nostra conclusió sobre aquest estudi i altres que obtenen resultats no concloents, és que és estany que hi hagi diferències depenent del sexe, si el gen TAS2R38 es troba en el cromosoma 7, que és autosòmic. És per aquest motiu que hem inclòs la comprovació d’aquesta experiència als nostres objectius.

 

 

 

bottom of page